Assalamualaikum and Welcome to my blog, online .May you be showered by Allah's blessings! :D | Follow or Dashboard

Friday, 29 June 2012

Sabar.


Assalamualaikum dan Bismillahirrahmanirrahim :) Kaifa haluka? Baik? Alhamdulillah ^_^ Sepertimana yg kita tahu, Allah sentiasa bersama orang yang sabar kan? Semua orang ada MASALAH,kan? Bohonglah kalau ada yang mengatakan dia tidak pernah berdepan dengan masalah. Allah nak kita belajar untuk menghadapi kesusahan begini. Jangan rasa "ini tidak adil oh, ini tidak adil" Jangan katakan Allah tak adil. Tolonglah. Allah sayangkan kita :-) 

Haritu, ada jugak baca buku tentang "kesabaran" Sabar sebenarnya adalah sifat(mahmudah) yang mesti dimiliki oleh umat islam. Nak sabar ni pun kena latih diri ye. Allah memandanganya dengan rahmat. Percayalah, kita boleh ubah diri. "Allah takkan mengubah hambaNya jika dia sendiri tak berusaha berubah" Pepatah arab pernah berkata " Man Jadda Wa Jadda iaitu Siapa yang berusaha, dialah yang dapat hasilnya"

Apabila seseorang dianugerahkan dengan sifat sabar,maka ketahuilah bahawa Allah Taala mahu memberikan manfaat yang besar lagi luas , berpanjangan dari dunia hingga ke akhirat. Tak ingin semua itu? Semua orang nak,kan? Tapi kita kena lebih bersabar. Kalau orang cuba memperlekehkan kita, kita senyum je :) "A smile can hide 1,000,000 tears" Senyum dapat buat muka kita berseri-seri. Hehe, 

Orang yang sabar jugak dapat masuk syurga tanpa hisab(perhitungan). Bayangkan syurga adalah tempat kita wahai kawan-kawan! Syurga itu adalah kediaman dan tempat yang sangat mulia di sisi Allah S.W.T  Dalam Syurga, ada Taman-Taman memberikan teduhan yang mengasyikkan penuh nikmat. Kenikmatan yang tidak pernah dilihat oleh mata , tidak pernah didengar oleh telinga dan tidak pernah terlintas oleh hati. Tetapi, Allah memberikan gambaran serta bayangan syurga dan nikmat bandingan yang boleh didekati dan difahami oleh deria dan naluri manusia.

Saya tak banyak ilmu nak saya kongsi tapi Alhamdulillah saya harap awak semua dapat fahami ^_^
Akhir kata : Sabar ialah kunci kehidupan.

Waalahuahlam.


CLICK SINI BOLEH?

http://blin.gd/4f8k

Siapa dah click komen ya, saya boleh click yang awak punya juga. Hehe,terima kasih ^__^

1 comment:

  1. assalamualaikum..sy da klik yg awak pnya..bule tlg klik yg sy pnya pulak? thanks yea!

    http://tiny.cc/ql8ygw

    ReplyDelete

Assalamualaikum.
Do comment ya. InsyaAllah I will reply :)