Assalamualaikum and Welcome to my blog, online .May you be showered by Allah's blessings! :D | Follow or Dashboard

Thursday, 1 March 2012

Tutorial : Buat simple Doodles.

Assalamualaikum, ya sadiqi semua! :D Apa khabar? Saya datang nak buat tutorial how to make a simple doodles. Sebenarnya tuto ni senang jek. Tapi kali ni saya hanya menggunakan paint tool SAI. Maafkan saya, Awak, saya menggunakan lappy yang mana takde photoshop. Kalau guna comp, ada la. Yang photoshop tu saya hanya buat background baju tu jek. Tutor bloggers lain pun ada, hek-hek-hek. Tapi ada jugak guna software ps ni, untuk membetulkan badan, muka dan semuanya lah! :D Sebab, photoshop is AWESOME. Hihi. Jom, start?

Maaf, Yoland. Imanul baru nak buat tuto walaupun awak request pada 26.2.2012 hehe.

Mula-mula buka PAINT TOOL SAI dulu :) Taktahu nak download kat ne? Download dekat > SINI! Kalau taktahu nak download mcm mana, cuma lepas download tu right click dan tekan Extract Here, dapat tak file? Haa, cuma double click dan ada tak mcm dlm column tu? Kalau ada, bukak je ^__^


Dh bukak tu, buat width & Height dia sesuka hati takpe, tapi Imanul suka 1000x1000

Pastu dekat bawah tu ada tak New Linework Layer? Haa, kalau tak jelas tengok sini ^^,


Tak nampak, besarkan ea. Dh tu, tekan dekat " Curve " Jumpa? Alhamdulillah :'> pastu yang brush tu depends on kesesuaian la ya ^^


Haa, dh start nak buat muka nih :D


Ok, nampak straight je kan? Mana comel,kan? Pastu tekan edit, adjustkanlah apa yang patut ya .__.


Nampak? Dh nak jadi tu! :D


Bentukkan saja, insyaAllah jadi kalau tak jadi tekan edit nak editkanlah ^___^


Yang ni lepas Imanul edit dan nampak ok la sikit,kan? Nak buat mata, bulu mata, mulut dan semuanya tekan balik dekat Layer bawah Linework 1 tu, nampak? Bagus :)


Kat situ, awak semua bolehlah guna pen, marker dn apa yang patut la ya.

Tulah jadinya. Memang tak awesome tapi take a look ya :) Yang background tu pulak Imanul buat cmne? Ajarlah, hihi. Imanul pun belajar kat sini jugak kawan-kawan :) #Tutorial Photoshop: Background Dalam Tulisan Boleh? Kalau tak faham step yang background dlm tulisan header tu, Do ask me :) Saya tak makan orang. Saya makan nasi. Hehe, sama jugak dengan step buat doodles ya ^__^Y

#oh ya! Kalau nak suruh Imanul buatkan mata dan semuanya tu, IM Imanul dekat facebook ya ;) Waalaikummussalam, wahai sadiqi!~ :D

4 comments:

  1. Thanks awk. hehe. berjye gak buat.
    jom terjah ke blog sy. ade entry bru ni
    http://coretandakfisha.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Hehe, senang hati rasanya ;D InsyaAllah.

      Delete

Assalamualaikum.
Do comment ya. InsyaAllah I will reply :)