Assalamualaikum and Welcome to my blog, online .May you be showered by Allah's blessings! :D | Follow or Dashboard

Tuesday, 24 January 2012

Tutorial Timbang Berat Blog.

Greeting Text


Haii. Saya buat tutorial ni saja-saje je sebab bosan. Jadi, nak cuba bolehlah ya :) sebenarnya ada kebaikan kita timbang blog ni biar blog kita tak jadi berat, Kalau tak berat ramailah yang akan visit blog kita. Kenapa? Sebab loading cepat dan ringan :) blog saya tak ringan dan saya tahu. Hehe. Cmne nak check, haa pi sini > http://www.iwebtool.com/speed_test 

Okey, cuba check. Macam ni >


untuk pengetahuan semua, blog yang ideal adalah bawah dari 200KB. Tu pun kira okelah kan. kenapa blog jadi berat? ni sebabnya >


1. Menggunakan widget yang terlalu banyak

2. Gambar-gambar dalam saiz yang besar

3. Kod java atau html yang terlalu panjang

4. Iklan-iklan atau animasi-animasi yang terlalu banyak
5. lain-lain...


credit to > ShamDiSini. Okey, tu je kot,kan? Tak faham rujuk dekat Sini! ya? Okey,

Waalaikummussalam.





0 comment:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Do comment ya. InsyaAllah I will reply :)