Assalamualaikum and Welcome to my blog, online .May you be showered by Allah's blessings! :D | Follow or Dashboard

Monday, 23 January 2012

Tutorial Pisahkan Main Wrapper dan Sidebar Wrapper

Greeting Text
Assalamualaikum. Haiyyaa, panjangnya tajuk tuto. Senang-senang awak semua tengok cmne Pisahkan Main Wrapper dan Sidebar Wrapper ya?

haa, cmtu. Nak tak buat? Saya dulu sllu wat cmni tapi dah bosanlah pulak. Hehe. Atas citarasa masing-masing,kan? Okey tuto ni awak semua kena teliti ya :)

Dashboard > Design > Edit Html
Ctrl + F untuk permudahkan pencarian code :)
.post {

dh? padam semua code bawah post tu dan gntikan dgn ini >


margin:0 0 1.5em;padding:20px;  
background:#ffffff;border: 1px solid #000000; 
line-height:1.9em;}
saya pasti ramai yang tak faham ,kan? Boleh rujuk sini :)

haaa, cmtu. Faham? Okey tak siap lagi. Nak buat sidebar pulak :)

cari code ni >

.sidebar .widget {

pastu mcm yang .post { tadi jugak, buang semua code dan gantikan dgn ni :)


margin:0 0 1.5em;
padding:20px;
background:#ffffff;  
border: 1px solid #000000;
}

Warna pink : tukar kepada warna kesukaan anda masing2, boleh cari di SINI :)
Warna Orange : awak semua nak guna background sendiri? Boleh, tukar code tu dengan yang ni > background:url(URL BACKGROUND);

okey, rujuk sini :) 
faham tak? Okey belum lagi! Hehe. Kalau awak semua guna denim search code ni >
#content-wrapper {

dan bawah dia ada tak code mcm ni? 
background-color: #FFFFFF; 
ada tak? Awak semua buang code tu ya :) kalau saya bukan pengguna denim?
Awak boleh guna cara ni >
Dashboard >Design >Tempelate Designer >Advanced >Main Background Colour 
awak semua perlu ubah warna Main Background Colour ke transparent ye?
click "Apply to Blog" 

cmni >



faham? Alhamdulillah. Cuba preview dulu barulah SAVE TEMPLATE
Waalaikummussalam.











Klik boleh? :) May Allah bless :D


0 comment:

Post a Comment

Assalamualaikum.
Do comment ya. InsyaAllah I will reply :)