Assalamualaikum and Welcome to my blog, online .May you be showered by Allah's blessings! :D | Follow or Dashboard

Sunday, 28 August 2011

Toturial ubah warna highlight

Hai semua (:
Hari ni saya nak buat tuto ubah warna highlight . ape itu highlight?
Jom tgok gmbr bawah ni ok? (:
CLICK UNTUK LIHAT DENGAN LEBIH JELAS .

Okay , dah faham kan apa maksd highlight ? nak belajar , jom kawan2 .. !
1. Dashboard > Design > Edit html.

2. Ctr + f, cari kod kat bawah ni :
a:link {
nampakk tak? DH jumpa cari kod tu? Bagusslah.. kita buat step lain pulakk.

3. copy code dibawah ni dan paste kan dkat atas a:link { okay?
 faham takk?

::-moz-selection {
background:#FFCCFF ;
color:#FFFFFF;
}

::selection {
background:#FFCCFF ;
color:#FFFFFF;
}


4. Code yang berwarna biru itu adalah warna highlight korang nanti dan code yang berwarna pink itu adalah warna tulisan yang akan dihighlight nanti.

5.taktahu nak ambil code html kat mane? Boleh tgok SINI , okay?

6. Preview dulu , baru la SAVE.

* Tak faham sila komen yea . Wassalam..

2 comments:

Assalamualaikum.
Do comment ya. InsyaAllah I will reply :)